Sisteme solare DrainBack   

Una dintre cele mai fiabile soluţii de protecţie a instalaţiei solare este sistemul DrainBack. Popularitatea sistemului DrainBack, în special, în ţările cu experienţă în valorificarea energiei solare (SUA, Germania, Spania, etc.), se datorează simplităţii acestuia, şi a faptului că funcţionează independent, fără a necesita monitorizare din partea consumatorului.

Expresia DrainBack provine din limba engleză şi înseamnă scurgere înapoi. Instalaţia solară de tip drainback este un sistem proiectat şi montat astfel, încît să permită drenarea gravitaţională a agentului termic din circuitul solar, într-un rezervor special, amplasat într-un loc ferit de îngheţ. Scopul realizării unui astfel de sistem este protecţia instalaţiei solare de supraîncălzire şi de îngheţ, în cazul nefuncţionării pompei de circulaţie.

Sistemul drain-back prezintă mai multe avantaje:

- nu există pericolul de supraîncălzire a boilerului solar, precum şi a agentului termic, deoarece pompa de circulaţie oprindu-se, acesta se scurge în rezervorul drain-back

- agentului termic din circuitul solar nu i se schimbă vîscozitatea (prin apariţia cristalelor de gheaţă pe timp de iarnă, sau prin evaporarea apei pe timp de vară), pentru că dacă sistemul nu funcţionează, agentul termic se scurge în rezervor.

Pentru a înţelege funcţionarea sistemului DrainBack, Vă prezentăm următorul exemplu: Dimineaţă însorită. Temperatura apei din Boilerul solar, păstrată din ziua precedentă, este de +45°C. Pîna la ora 11.00, temperatura apei  din Boiler atinge +60°C, nivelul maxim setat. Controllerul solar opreşte pompa de circulaţie şi agentul termic se scurge gravitaţional în recipientul vasului DrainBack. Aflîndu-se sub radiaţia solară directă, colectorul solar continuă să funcţioneze, iar temperatura acestuia depăşeşte +200°C. În acelaşi timp are loc consumul apei calde din boilerul solar, temperatura din boiler scade şi controllerul porneşte pompa de circulaţie. Agentul termic, aflat la temperatura camerei, +25°C, nimereşte în colectorul solar fierbinte, unde preluînd căldura acestuia, îl răceşte brusc, şi în rezultat, schimbîndu-i dimensiunile liniare. Nu toate colectoarele solare pot funcţiona în aceste condiţii extreme de exploatare.

Colectoarele cu tuburi vidate chinezeşti sunt construite dintr-o ţeavă de cupru cu găuri forate, în care sunt lipite manşoane pentru instalarea condensaturului tubului heat pipe. Conexiunile prin sudură şi lipire sunt cele mai vulnerabile la diferenţe de temperaturi şi presiuni extreme, astfel, construcţia acestor colectoare nu permite utilizarea lor în instalaţii de tip DrainBack.

  

Spre deosebire de acestea, colectoarele cu tuburi vidate Apricus au fost proiectate astfel, încît să poată fi utilizate în sisteme Drainback. Ţevile din interiorul colectorului Apricus sunt construite pentru fiabilitate. Fluctuaţii mari ale temperaturilor de lucru, cauzează dilatarea şi contractarea metalului, care, în combinaţie cu presiunea înaltă, pune la o încercare serioasă punctele de conexiune. Spre deosebire de majoritatea colectoarelor existente pe piaţă, care au cite 2 puncte de conexiune pentru fiecare tub termic (60 pentru un colector cu 30 tuburi), colectorul Apricus are o construcţie formată din 2 ţevi paralele conectate printr-o serie de teci de tip „uscat”, care nu penetrează ţevile din cupru. Asta înseamnă că colectorul are doar 4-6 puncte de sudură în total, (în dependenţă de configuraţia intrărilor/ieşirilor), avînd o construcţie extrem de fiabilă, capabilă să reziste rigorilor exploatării în regim intensiv de lucru, inclusiv în istalaţii de tip „drain-back”.

Construcţia colectorului Apricus, din cupru de o calitate înaltă, îi permite să reziste la deformări liniare produse de temperaturi extreme atît în instalaţii clasice, cît şi în cele de tip DrainBack, confirmînd în practică garanţia de 15 ani.